Nieuws

1 juni 2019

We hebben een heuse VACATURE: we zijn op zoek naar een nieuwe Project Coördinator die het werk van René gaat overnemen. René heeft dit voorjaar een nieuwe woning gevonden buiten de Provincie Flevoland, en de afstand is toch wel zo groot dat het niet handig is om van daar actief dit mooie project te blijven coördineren.

Als iemand interesse heeft, laat het s.v.p. weten via het contactformulier.

3 mei 2019:

We kregen een melding dat er een T3-kast is geplaatst in de wijktuin Hof van Seghwaert in Zoetermeer. Het vleermuisplatform Zoetermeer heeft heeft vorig jaar twee nachten met een badhopper gekeken welke vleermuizen in de boomgaard zitten. 

Klik op het miniatuurtje voor een vergroting, en ja; dit zijn aantallen vleermuizen(!). We zijn nieuwsgierig hoeveel van die vleermuizen gebruik gaan maken van de T3-kast.

17 januari 2019:

De studenten van Aeres Hogeschool hebben hun rapport en deze mooie poster opgeleverd.
5 oktober 2018:

We hebben kast nummer 25 geplaatst in het Bultpark in Lelystad.


31 juli 2018:

Roggebotstaete03

Op Landgoed Roggebotstaete, in het uiterste noordoosten van Flevoland, hebben we kast nummer 24 geplaatst.


1 juni 2018:

Het project staat te kijk op de website van Growing Cities, waarvan we op 29 september 2017 een "Growing Green speld" hebben ontvangen. 

Nogmaals dank aan iedereen die het project steunt en draagt!


28 april  2018:

Bouwmeester 7

Samen met de enthousiaste buren van de Beheersgroep Lage Vaart weer een kast geplaatst in de Bouwmeesterbuurt.
26 maart  2018:

Pampushout4

Deze maand zijn maar liefst drie kasten geplaatst: twee in Almere Pampushout en één in Almere Poort.

Eerder deze maand hebben we een nieuwe groep studenten van Hogeschool Aeres verwelkomt die dit jaar hun steentje gaan bijdragen in de vorm van monitoring. We wensen hen veel succes!


18 januari  2018:

Vandaag hebben de studenten van Hogeschool Aeres tijdens hun jaarlijkse symposium hun onderzoeksrapport opgeleverd en gepresenteerd. 

Graag danken wij hen vanaf deze plek voor hun inspanningen en we zijn blij met de resultaten. We gaan daarom in 2018 dóór met het plaatsen van T3-kasten, en geven een groep nieuwe studenten gráág een vervolgopdracht om dit jaar op basis van die resultaten nieuwe monitoring uit te voeren.


4 november  2017:

Hoekwierde05.jpg

Vandaag, op de Nationale Natuurwerkdag 2017 hebben we samen met de bewoners van de Hoekwierde een T3-kast geplaatst.13 oktober  2017:

20171013 Almere Poort2.jpg

Eerder deze maand werden we gebeld met de melding dat er een vleermuis klem zat in Almere Poort. Nadat we die daar hebben weggehaald, heeft deze vrouwelijke gewone dwergvleermuis twee weken extra aandacht en eten gehad. Vandaag hebben haar weer losgelaten.


29 september  2017:

Vandaag werd het project op een heel andere manier onder de aandacht gebracht. We ontvingen een "Growing Green Speld" uit handen van Wethouder Tjeerd Herrema, als dank voor onze inzet voor een groen en gezond Almere. 

Growing Green Speld.JPG

Twee keer per jaar worden bijzondere projecten die over voeding, de groene omgeving, energieproductie of gezondheid gaan in het zonnetje gezet. 

Dit is de achtste keer dat de groene spelden worden uitgereikt. 1 september  2017:

image1.jpg

De afgelopen maand is een tweede kast geplaatst op Werelderfgoed Schokland.
29 mei 2017:

20170529 eerste bewoner copy

We hebben het eerste echte bewijs van bewoning van de T3-kast op de Pinkewei op Stadslandgoed De Kemphaan. Een goed teken en vooruitzicht voor de resultaten van het lopende onderzoek.20 mei 2017:

Roggebotbos03

Staatsbosbeheer heeft ook twee kasten geplaatst: in het Wisentbos bij Dronten en in het Roggebotbos in het uiterste noordoosten van de Flevopolder. 

Met deze kasten komt het totaal aantal geplaatste kasten op 17 op 13 locaties!


18 mei 2017:

BOZ04.jpg

Deze week hebben we twee kasten geplaatst: op de Kinderboerderij De Beestenbende en in het Bos der Onverzettelijken


24 april 2017:

Naar aanleiding van een bericht van een verontruste buurtbewoner over de renovatie van het Bos der Onverzettelijken, hebben we vandaag met de Gemeente een locatie afgesproken voor een vleermuiskast. We gaan die kast binnenkort plaatsen.


6 april 2017:

Vandaag hebben we een kast geplaatst bij Stichting AAP, en we hebben een aantal kasten voorzien van een nieuw informatiebordje: "Voor vleermuizen en verboden voor spechten, en vliegend en kruipend ongedierte". Humor!


22 maart 2017:

Cardo Nerden heeft nieuws over bewoning van de vleermuiskast in de Sieradenbuurt


16 maart 2017:

DenUylpark08.jpg

Vandaag hebben we een spannend moment bleefd met het plaatsen van de kast op de kinderboerderij in het Den Uylpark. Zonder groot materieel, maar met behulp van ons installatieframe hebben we ook die klus bij stralend voorjaarsweer geklaard.


1 februari 2017:

Maar liefst vijf studenten Toegepaste Biologie van Hogeschool Aeres hebben zich aangemeld om dit jaar de praktijkopdracht voor het monitoren van vleermuizen in onze nieuwe kasten op te pakken. We wensen hen daarbij uiteraard heel veel succes!


19 december 2016:

Eksternest4

Vandaag hebben we de vijfde kast geplaatst, bij het Eksternest in het Vroege Vogelbos.
Logo Floriade.jpg

Deze week is ook de eerste van vijf kasten geplaatst bij het kantoor van de Floriade. De andere vier worden de komende maanden geplaatst op het Weerwatereiland waar straks veel bomen moeten wijken voor de aanleg van die Floriade.


12 december 2016:

Om niet altijd afhankelijk te zijn van de beschikbaarheid van medewerkers van organisaties en zwaar materieel om ons te helpen met het plaatsen van kasten, hebben we een alternatief bedacht.


2 december 2016:

Een weekje later dan gepland staat de kast in de Gesteentetuin op Schokland ook op z'n plek.18 november 2016:

Trekvogel succes.jpg

Vandaag hebben we net voordat het hard ging regenen, met succes de twee kasten geplaast.7 november 2016:

Op 18 november gaan we de volgende twee kasten plaatsen bij De Trekvogel in Almere en op Natuurpark Lelystad, en 25 november de vierde op Schokland.


10 oktober 2016:

Er zijn nieuwe tekeningen beschikbaar voor een nieuwe kast: de X3. Een korte versie van de T3 die je kan ophangen. 
22 september 2016:

IMG 1875

We hebben de eerste bewoners! Op de schoren van de kast op de Kemphaan zien we sporen van uitwerpselen en nu gaan we kijken wat voor vleermuizen dat zijn.16 september 2016:

IMG_1877

De vakanties zijn voorbij en de werkplaatsen van Landschapsbeheer Flevoland en Staatsbosbeheer zijn aan de slag gegaan met het maken van de volgende kasten.

Helaas heeft Staatsbosbeheer besloten ons géén vleermuiskasten te laten plaatsen in de Oostvaardersplassen. We hebben daarom het lijstje met locaties voor 2016 wat aangepast.


4 september 2016:

2016-09-03 10.56.38.jpg

De derde kast is óók een op dit project geinspireerde kast, is gemaakt door Eddy Post en staat bij de Volkstuinvereniging Het Gelders Hout in Lelystad. Lees hier het verhaal achter deze kast.5 augustus 2016:

20160804 Kast Sieradenbuurt.JPG

Gisteravond is een tweede vleermuiskast geplaatst. Niet voor dit project, maar wel door dit project geïnspireerd. Onder aanvoering van Cardo Nerden hebben bewoners van de Sieradenbuurt in Almere een kast gemaakt voor in het voedselpark naast de wijk. Lees hier het verhaal achter deze kast.12 juni 2016:

Een uiterst aangename kennismaking met Hogeschool CAH Vilentum leidt wellicht tot het starten van een meerjaarlijks monitoringsprogramma. De komende maanden gaan we daarvoor een plan maken. 

Vandaag presenteren we ook de website in een nieuw jasje. Moderner en strakker. Heeft u tips of mist u dingen, laat het ons weten.


4 mei 2016:

Aangespoord door alle positieve reacties op de eerste kast, hebben we een tweede type kast bedacht, de T1. Van beide kasten zijn nu bouwtekeningen beschikbaar. 

Ga zelf aan de slag en laat ons weten waar u de kast gaat plaatsen en hoeveel vleermuizen er gebruik van maken. Veel succes!


22 april 2016:

20160418 De kast

In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de betrokken organisaties en Omroep Flevoland hebben we vandaag de eerste kast in gebruik genomen op Stadslandgoed De Kemphaan. 

De  kast is afgelopen dinsdag onder uitstekende weersomstandigheden geplaatst, zodat we vandaag niet voor verrassingen konden staan.12 april 2016:

In samenwerking met Stichting Stad en Natuur Almere hebben we een locatie en een datum voor de eerste kast gevonden: De Pinkewei op Stadslandgoed De Kemphaan. 

We gaan die kast plaatsen op vrijdag 22 april, om 2 uur 's-middags.


3 april 2016:

We introduceren een nieuw logo omdat we opmerkingen ontvingen dat het oude logo meer leek op een vliegende hond in plaats van een vleermuis die we in Nederland aantreffen. En dat klopte (onbedoeld) ook. 17 maart 2016:

De eerste kast is klaar! Eigenlijk zonder noemenswaardige problemen hebben onze timmerlieden een mooi stuk werk opgeleverd. We hebben ook een goed idee waar die eerste kast geplaatst zou kunnen worden, en we zijn druk bezig daar alle voorbereidingen voor te treffen.18 februari 2016:

De website is in de lucht. Nu kan iedereen zien wat we gaan doen en hoe ver we zijn.21 januari 2016:

Het Streekfonds Flevoland heeft de aanvraag goedgekeurd! Binnenkort ontvangen wij (met dank!) de financiële bijdrage en kunnen de timmerlieden aan de slag om de kasten te maken. 


25 juli 2015:

Het contact met Landschapsbeheer Flevoland is gelegd. Vandaag spraken wij met Jeroen Reinholt en lieten hem onze plannen zien. Jeroen - zelf fervent vleermuisspotter, was direct enthousiast en we gaan de komende tijd een plan de campagne bedenken.


Voorjaar 2015:

Verleden jaar hebben wij onze buitengevels laten voegen - die waren bij oplevering in 2005 conform het ontwerp van de architect niet gevoegd. Heel snel na de oplevering zijn in die open voegen allerlei mossen en plantjes gaan groeien, maar ook waren ze een geliefde plek voor spinnen en insecten.

Na het voegen zei iemand dat in open stootvoegen ook vleermuizen hadden kunnen zitten... 

Die opmerking was de aanleiding voor een zoektocht op het internet naar of en hoe wij vleermuizen een alternatieve rustplaats konden bieden, en uiteindelijk  tot het bedenken en ontwerpen van de nieuwe vleermuiskast.Dit project is een initiatief van René Spaargaren uit Almere © 2015-2019   /   SITE MAP   /   DISCLAIMER